Činoherný súbor DJZ pripravil prvú premiéru v novej sezóne

15.11.2004 Celý región

Činoherný súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove pripravil na piatok 12. novembra celoslovenskú premiéru inscenácie hry A teraz čo, pán profesor? od...
Činoherný súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove pripravil na piatok 12. novembra celoslovenskú premiéru inscenácie hry A teraz čo, pán profesor? od českého dramatika Antonína Procházku. Predstavenie pohostinne naštudoval režisér Jozef Pražmári.

Ide o prvú premiéru v novej divadelnej sezóne DJZ. Umelecká šéfka súboru Zuzana Kúšiková na predpremiérovej tlačovej konferencii zdôraznila, že zvolili žáner komédie preto, lebo je po ňom \"veľký divácky dopyt\". V súčasnom repertoári činohry DJZ ide o tretiu komédiu, ďalšie dve sú Môj drahý príbuzný a Lekárske tajomstvo.
Pražmári dlhodobo spolupracuje so súborom, najnovšia premiéra je jeho štrnástou na javisku DJZ. Za najťažšie na jej realizovaní označil to, že \"sa neodohráva v jednom priestore\". \"To je až filmový sled scén, kde sú skoky v čase, sú skoky v myslení postáv a dostať to do jedného toku bolo teda dosť náročné napríklad aj pre techniku, lebo tam sa menia scény dosť výrazne, keď skáčeme neviem zo súčasnej doby naraz do doby, v ktorej sa odohráva Vojna a mier, teda do toho roku približne 1813, \" konštatoval.
Hra je úsmevným príbehom vysokoškolského učiteľa, ktorý vo veku po \"päťdesiatke\" hľadí aj trochu ináč na svoje študentky nielen ako na objekt vzdelávania. Autor používa pritom prvky sci-fi, keďže svojich hrdinov zo súčasnosti presúva do čias deja svetoznámeho románu Leva Nikolajeviča Tolstého.
Pražmári je aj autorom scény a kostýmov k predstaveniu a toto spojenie označil vo svojej tvorbe za výnimočné. Scénickú hudbu napísal Rudolf Pepucha. V hlavnej postave sa predstavuje Jozef Stražan, sparingpartnerku v úlohe študentky Nataše mu robí Valéria Fürješová.
(jj)
 

Vyberte región